5 3

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü kelimelerinin boş harflerinden meydana gelen E T A E, 1963 yılından bu yana tarımımıza yön verme adına çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca Türkiye’mizin tohum hafızası olan çok değerli bir kurumumuzdur.

            Tohum bankası ülkenin en zengin bankasıdır ve değeri ölçülemez düzeydedir.

            İzmir’in Menemen ilçesi sınırları içinde, İzmir kent merkezine 23 km. uzaklıktadır. Menemen’deki merkez kampüste çoğunluğu sulu tarım yapılan toplam 1560 dekar arazinin yanı sıra; Ödemiş-Bozdağ istasyonunda 35 dekar, Kuşadası-Davutlar’da 70 dekar, Selçuık’ta 55 dekar ve Akhisar’da 90 dekar arazide denemeler, araştırma ve üretim çalışmaları sürdürülmektedir. Bunlara ek olarak toplam 150 dekar arazi protokol ile kullanılmaktadır. Enstitüde, ulusal tohum gen bankası, arazi gen bankası, bitki doku kültürü merkezi, teknoloji laboratuvarı, arıcılık inovasyon merkezi, bölgesel tahıl pas hastalıkları araştırma merkezi ve herbaryum bulunmaktadır.

            Bölgesel görev alanı : İzmir, Çanakkale, Manisa, Aydın, Balıkesir ve Muğladır.

            Görev konular : Tahıllar, yağlı tohumlar, yemeklik tane baklagiller ve mera, patates, tütün, tıbbi bitkiler, meyvecilik, sebzecilik, süs bitkileri, arıcılık, biyolojik çeşitlilik ve genetik kaynaklar görev alanına girmektedir.

            Çalışma konuları : Türkiye’deki bitkisel çeşitliliğin ve genetik kaynakların saptanması ve korunmasına yönelik araştırma ve çalışmalar yürütmektir. Ayrıca Yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı çeşit geliştirmeye yönelik bitki ıslahı çalışmaları ve projeleri, yetiştirme tekniği araştırmaları yürütmek.

            Ülkemiz orjinli bitki genetik kaynaklarına ait tohum örneklerinin Enstitü bünyesindeki ulusal gen bankası’nda korunmasından sorumlu olduğu meyve türlerine ait örneklerin arazi gen bankalarında (koleksiyon bahçelerinde) sürdürülebilir muhafazasını gerçekleştirmek.

            Tarla ve bahçe bitkileri gruplarında belirlenen türlerde, öncelikle Ege Bölgesi olmak üzere ülke geneline yönelik yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı, adaptasyon yeteneği yüksek yeni çeşitler geliştirmek amacıyla, bitki ıslahı projeleri ve çalışmaları, ayrıca yetiştirme tekniği araştırmaları yürütmek.

            Araştırma sonuçlarının hızlı ve etkili şekilde uygulamaya aktarılmasına yönelik olarak çiftçi şartlarında denemeler, demonstrasyonlar, yayımlar, bilgi alışverişi toplantıları gerçekleştirmek gibi çalışmaları yerine getirmektedir.

 

            ETAE tarım ve orman bakanlığı tarımsal araştırmalar ve politikalar genel müdürlüğüne (TAGEM) bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir.

            Bitkisel verimin sağlanmasında üreticinin ıslah edilmiş tohum, fidan ve fide ihtiyaçlarının karşılanması için de çaba harcayan ETAE, bitki doku kültürü merkezinde biyoteknolojik çalışmalar da yapmaktadır.

            ETAE ayrıca tıbbi bitkiler şubesi aracılığı ile anason, nane, kekik, adaçayı, kapari gibi ülkemiz için değeri olan bitkilerle 1990 yılından bu yana çalışmalar yapmaktadır.

            Tıbbi ve aromatik bitkilerde

Toplama

Kültüre alma

Yetiştirme teknikleri

Çeşit geliştirme çalışmalarında da  bulunmaktadır. Doğadan vahşi hasatla toplandığı için yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan salep konusunda da kültüre alarak verim ve kaliteyi artırmaya dönük çalışmalar yapmaktadır.

            Ege bölgesi tıbbi ve aromatik bitkiler çeşit geliştirme çalışmaları projesi ile ıslah çalışmaları sonucu kekik, melissa, tıbbi ve Anadolu adaçayı, dağ çayı, şevketibostan, ekinezya tescil edilmiştir. Ayrıca ulusal gen bankasındaki tıbbi ve aromatik bitki tohumlarını üretim, yenileme çalışmalarını da yapan ETAE bölgemizin göz bebeği bir kurumdur. Bu konuda yetişmiş değerli çalışanları, akademisyenleri ülke ekonomisine katkı vermek üzere canla başla çalışmaktadırlar. Teşekkürler ETAE, teşekkürler ETAE çalışanları.

                                                                                          Enver OLGUNSOY


DİĞER MEDYA ÖĞELERİ