Başlıktaki hangi ismi kullanırsanız kullanın, ABD’de mısırdan AB ülkelerinde buğday, patatesten üretilen içeriğinde glikoz ve fruktoz ihtiva eden bir sıvıdan söz etmiş oluruz.NBŞ glikoz ve fruktoz ayrı ayrı sıvı içinde yüzen, kendi aralarında bir moleküler bağ oluşturmayan, modifıye bir üründür. Doğal maddelerden elde edilmesi, mısır şurubunun doğal olduğu anlamına gelmez. Genellikle içeriğindeki fruktoz oranı yüzde 50’nin üzerindedir.
Şeker (Sakkaroz) genellikle pancar, şeker kamışı gibi bitkilerden elde edilir. Aynen NBŞ gibi glikoz ve fruktoz içerir. Ancak bu oran yüzde 50 yüzde 50 olarak bulunur ve birbirlerine moleküler bir bağ ile bağlıdırlar. Doğal katı bir maddedir.
İnvert şeker ise, gıda kodeksimize göre invert şeker şurubu, şeker şurubunun invertaz isimli bir enzim aracılığı ile hidrolize (parçalanma) uğratılması sonucu oluşan fruktoz ve glikoz karışımıdır. Bir sıvıdır.
Şimdi bu kavramları özetledikten sonra şunu ifade edelim; Sağlık yönünden tüm bu saydıklarım hep zararlı, hatta daha sert bir ifade ile vücudumuz için bir zehir, hem de tatlı zehir, fakat NBŞ tam bir katil. Bakın Sağlık Bakanlığımız bilim kurulu ne diyor.
-Her türlü şeker tüketimi azaltılmalı
-% 2,5 NBŞ kotası arttırılmamalı (Cumhurbaşkanının takdir hakkı vardır. % 50 arttırılabilir)
- Gıdalardaki etiketlerde şeker içeriğinin elde ediliş kaynağı ve fruktoz oranı yazılmalı
- Sağlıklı beslenme teşvik edilmeli, şeker ve NBŞ tüketimi azaltılmalı
Ancak özellikle 2000 li yıllardan bu yana, NBŞ obezite riskini olağanüstü arttırdığı savı ile uzmanlarca ciddi olarak risk faktörü olarak görülmeye başlanmıştır. NBŞ, içindeki fruktoz oranı yüksek olup, bu da obezite yönünden büyük risk taşımaktadır.Fruktoz ayrıca bağımlılık riski yaratan bir şeker türüdür, sürekli tüketim isteğini kamçılamakta ve kısır döngüye sebep olmaktadır. Fruktoz fazlası, karaciğerde metabolize edildiği için, karaciğer yağlanmasına, kan yağlarının yükselmesine, hipertansiyona, tip 2 diyabete, ürik asit düzeyinin yükselmesine sebep olmaktadır. Ayrıca doyma hissini tetikleyen, leptin hormonuna çok az etki ettiği için, NBŞ ile üretilen tatlıların daha çok tüketilmesine sebep olmaktadır. Pancar şekerindeki glukoz ise tokluk hormonu leptini tetikleyip doyma hissini yaratmaktadır. Sonuç NBŞ’li ürün “yedikçe yiyesiniz” gelen bir üründür.
NBŞ sahte bal yapımında da bolca kullanılır. Bu ülkemiz için önemli bir sorundur. Zira ilan edilen yıllık bal rekoltesi miktarından çok daha fazla miktarda bal ihracatı yaptığımızı, AB ülkeleri dalga geçercesine haberler yapmaktadırlar. Bir anlamda sahte balcılar, sahtekar ülke damgası yememize sebep olmaktadır.
Son söz : Şuruplu bir tatlıda pancar şekeri mi kullanılmış, NBŞ mi görsel olarak belli olurmu dersiniz. Evet NBŞ ile üretilen şerbetli tatlının şerbeti pırıl pırıl parlarken, sofra şekeri ile üretileni daha mattır.
Enver OLGUNSOY